ЗВІТ про результати проведення консультації з громадськістю (громадського обговорення) щодо перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області

Консультації з громадськістю (громадські обговорення) проводилися відповідно до законів України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичними особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», Розпорядження начальника Дружківської міської військової адміністрація Краматорського району Донецької області від 10.08.2023  № 89 «Про проведення консультації з громадськістю (громадського обговорення) щодо перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області», з метою залучення представників громадськості до розгляду пропозицій щодо присвоєння юридичним особам імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій та врахування їх думки під час прийняття відповідного рішення.

Громадське обговорення проходило протягом двох місяців з 11 серпня 2023 року по 09 вересня 2023 року в три етапи:

  • 1 етап (з 11 серпня по 20 серпня 2023 р) — мешканці Дружківської громади подавали пропозиції щодо нових назв для об’єктів топоніміки, які підлягають обов’язковому перейменуванню.
  • 2 етап (з 21 серпня по 30 серпня 2023 р.) — Робоча група, за участі істориків та краєзнавців, опрацювала пропозиції від представників громадськості та надала рекомендації щодо нових назв вулиць.
  • З етап (з 31 серпня по 09 вересня 2023 р.) — відбувалися консультації з громадськістю (громадські обговорення) щодо варіантів назв, які пропонується дати вулицям населених пунктів Дружківської міської територіальної громади, з урахуванням пропозицій від представників громадськості та рекомендацій Робочої групи.
  1. Організатор громадського обговорення: виконавчий комітет Дружківської міської ради.
  2. Об’єкти права власності, яким пропонувалося змінити назву (перейменувати)
  3. Форма проведення консультації з громадськістю (громадського обговорення): електронна консультація з громадськістю.
  1. Пропозиції від представників громадськості щодо нових назв для об’єктів топоніміки, які виносились на консультації з громадськістю (громадського обговорення) щодо їх перейменування приймались з 11 серпня по 20 серпня 2023 р. на адресу будівлі виконавчого комітету Дружківської міської ради, або на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Ця електронна адреса також використовувалась для консультацій з питань, винесених на консультації з громадськістю (громадського обговорення).

За час проведення 1 етапу консультації з громадськістю (громадського обговорення) представниками громадськості внесено 90 пропозицій нових назв для вулиць.

Робоча група з найменування (перейменування) об'єктів топоніміки  та опрацювання меморіальних об'єктів на території Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області (далі Робоча група), до складу якої входять зокрема історики та краєзнавці, опрацювала подані пропозиції за критеріями логічності та обґрунтованості відносно історичного середовища і сформувала рекомендації для голосування - Анкетне опитування для 3 етапу консультації з громадськістю (громадського обговорення).

За результатами 3 етапу консультації з громадськістю (громадського обговорення): 31 серпня - 09 вересня 2023 року — Анкету опитування за посиланням https://forms.gle/Nmmn9Agj68DQqnsF8 представники громадськості Дружківської громади заповнили 307 рази. З них не враховано 4 анкети від учасників, які заповнили анкету повторно (враховувалась тільки перша заявка). За результатами опрацювання 303 анкет, більшість учасників громадських обговорень підтримали пропозиції, рекомендовані Робочою групою

Результати 3 етапу консультації з громадськістю (громадського обговорення): 31 серпня - 09 вересня 2023 року

За результатами проведеного з 11 серпня 2023 року по 09 вересня 2023 року консультації з громадськістю (громадського обговорення) щодо перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області та опрацювання  Робочою групою  рекомендовано перейменувати об’єкти топоніміки населених пунктів Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області згідно з переліком

Інші пропозиції, які надійшли під час консультації з громадськістю (громадського обговорення), можуть бути враховані на наступних етапах процесу деколонізації топонімії.

  1. Відповідальним за проведення громадського обговорення був відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Дружківської міської ради.
  1. Контактний номер телефону який використовувався для консультацій з питань, винесених на консультації з громадськістю (громадського обговорення) +380509409310.
  1. Результати громадського обговорення оприлюднюються впродовж 14 днів після його завершення на офіційному сайті Дружківської міської військової адміністрації

Робоча група з найменування (перейменування) об'єктів топоніміки  та опрацювання меморіальних об'єктів на території Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області.