Профілактика отруєнь грибами

Восени зазвичай починається збір та заготівка грибів. При збиранні грибів необхідно суворо дотримуватись правил, які допоможуть уникнути отруєнь:
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які точно знаєте, що вони їстівні.
- Гриби, що не знаєте, які викликають сумнів, не вживати в їжу, не пробувати на смак, тим більше в сирому виді.
- Ніколи не збирайте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у білої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
- Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливу ознаку, зазначену в попереднім правилі.

- Якщо збираєте печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої на печериці, пластинки завжди білого кольору.
- Якщо збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі, дратівні для шлунку речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
- Ніколи не збирайте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
- Не їжте гриби в сирому виді.
- Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби викликають потемніння срібних предметів чи цибулини, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
- Принесені додому, гриби повинні бути в той же день знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Гриби повинні бути в день збирання чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
Памятайте, що першим ознаками отруєння можуть бути:
- виникнення слабкості з підвищенням температури;
- розлади у шлунково-кишковому тракті (нудота, блювання, частий пронос);
- спрага;
- можливі галюцинації, часткова втрата свідомості, порушення зору.

При наявності у вказаних ознак (навіть деяких з них), негайно звертайтесь до найближчого лікувального закладу, включаючи виклик лікаря додому або швидку допомогу. Cамолікування може нанести Вам додаткову шкоду та бути небезпечним.