Профілактика бутулізму

Нагадаймо, ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Профілактика ботулізму:

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
-в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
-м'ясних та грибних консервів;
-консервів домашнього виробництва;
-якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
-якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
-порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
-сильно виражена сухість у роті;
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
-підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
-запаморочення;
-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
-ураження м’язів шиї та кінцівок.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.