ЗВІТ про результати проведення консультацій з громадськістю (громадських обговорень)

щодо перейменування об’єктів топоніміки

Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області

Консультації з громадськістю (громадські обговорення) проводилися відповідно до законів України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичними особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», розпорядження начальника Дружківської міської військової адміністрація Краматорського району Донецької області від 23.10.2023 № 145 «Про проведення консультації з громадськістю (громадського обговорення) щодо перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області», з метою залучення представників громадськості до розгляду пропозицій щодо присвоєння юридичним особам імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій та врахування їх думки під час прийняття відповідного рішення.

Консультації з громадськістю (громадські обговорення) проходили протягом 30 днів, а саме з 27 жовтня 2023 року по 25 листопада 2023 року в три етапи:

  • 1 етап (27 жовтня - 05 листопада 2023 р.) — мешканці Дружківської громади подавали пропозиції щодо нових назв для об’єктів топоніміки, які підлягають обов’язковому перейменуванню.
  • 2 етап (06 листопада - 15 листопада 2023 р.) — робоча опрацювала пропозиції від представників громадськості та надала рекомендації щодо нових назв вулиць.
  • З етап (16 листопада - 25 листопада 2023 р.) — відбувалися консультації з громадськістю (громадські обговорення) щодо варіантів назв, які пропонується дати вулицям населених пунктів Дружківської міської територіальної громади, з урахуванням пропозицій від представників громадськості та рекомендацій робочої групи.
  1. Організатор громадського обговорення: виконавчий комітет Дружківської міської ради.
  2. Об’єкти права власності, яким пропонувалося змінити назву (перейменувати)
  3. Форма проведення консультацій з громадськістю (громадських обговорень): електронна.
  1. Пропозиції від представників громадськості щодо нових назв для об’єктів топоніміки, які виносились на консультації з громадськістю (громадського обговорення) щодо їх перейменування приймалися з 27 жовтня по 05 листопада 2023 р. на адресу будівлі виконавчого комітету Дружківської міської ради, або на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Ця електронна адреса також використовувалася для консультацій з питань, винесених на консультації з громадськістю (громадські обговорення).

Нові назви для вулиць запропонували представники громадськості Дружківської міської територіальної громади під час 1 етапу консультацій з громадськістю (громадських обговорень), які тривали  з 27 жовтня по 05 листопада 2023 року. За час проведення 1 етапу консультацій з громадськістю внесено 357 пропозицій нових назв.

Робоча група з найменування (перейменування) об'єктів топоніміки  та опрацювання меморіальних об'єктів на території Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області опрацювала подані пропозиції за критеріями логічності та обґрунтованості відносно історичного середовища і сформувала рекомендації для голосування. Анкетне опитування для 3 етапу консультації з громадськістю тривало з 16 листопада по 25 листопада 2023 року. Представники громадськості Дружківської громади для визначення щодо нових назв вулиць та провулку заповняли анкету за посиланням https://forms.gle/39Mq8pK4YFMQC6Rs9

За результатами 3 етапу консультації з громадськістю: 16 листопада - 25 листопада 2023 року — анкетне опитування представники громадськості Дружківської громади заповнили 319 раз. За результатами опрацювання 319 анкет, більшість учасників громадських обговорень підтримали пропозиції, рекомендовані Робочою групою

Результати 3 етапу консультації з громадськістю (громадського обговорення)

За результатами проведених з  27 жовтня 2023 року по 25 листопада 2023 року консультацій з громадськістю щодо перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області та опрацювання  робочою групою  рекомендовано перейменувати об’єкти топоніміки населених пунктів Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області згідно з переліком

При виборі з кількох варіантів робоча група рекомендувала варіант, який отримав найбільшу підтримку.

Щодо вулиць Некрасова та Павлова після опрацювання звернень мешканців Дружківської міської територіальної громади та результатів громадського обговорення, робоча група запропонувала провести додаткові консультації з громадськістю - анкетне опитування у формі електронних консультації з громадськістю (громадського обговорення) без повторного збору пропозицій. Таким чином, у разі схвалення такої пропозиції, для вулиці Некрасова на громадське обговорення буде запропоновано варіант вулиця Алли Горської, а для вулиці Павлова — вулиця Володимира Кравцова.

Інші пропозиції, які надійшли під час консультації з громадськістю (громадського обговорення), можуть бути враховані на наступних етапах процесу деколонізації топонімії.

  1. Відповідальним за проведення громадського обговорення був відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Дружківської міської ради.
  1. Контактний номер телефону який використовувався для консультацій з питань, винесених на консультації з громадськістю (громадського обговорення) +380509409310.
  1. Результати громадського обговорення оприлюднюються впродовж 14 днів після його завершення на офіційному сайті Дружківської міської військової адміністрації

Робоча група з найменування (перейменування) об'єктів топоніміки  та опрацювання меморіальних об'єктів на території Дружківської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області