Застраховані особи Донеччини отримали 489 млн грн лікарняних та декретних допомог за 9 місяців 2022 року

За підсумками 9 місяців 2022 року управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області прийняло заяви-розрахунки на фінансування допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, а також на поховання на суму 459,4 млн гривень для майже 78 тис. застрахованих осіб.

З початку року було подано на фінансування більше 160 тис. листків непрацездатності за майже 1,05 млн днів, що у порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року менше на 36,1 тис. листків та на 1,1 млн днів.

Загалом за 9 місяців поточного року на фінансування матеріального забезпечення управлінням було направлено майже 489 млн гривень, у т.ч. на:

- допомогу по тимчасовій непрацездатності – 427,6 млн грн;

- допомогу по вагітності та пологах – 60,5 млн грн;

- допомогу на поховання – 0,8 млн грн.

Усі види допомог виплачуються Фондом соціального страхування України в повному обсязі.

Нагадуємо, що допомога по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Розмір допомоги по вагітності та пологах не залежить від тривалості страхового стажу жінки та фінансується у розмірі 100% середньої заробітної плати застрахованої особи. Виключенням є застраховані особи, які в останній рік не знаходились у трудових відносинах і працевлаштувались менш ніж за півроку до виходу в декретну відпустку. Для них розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.