Уникайте отруєння грибами!

Теплі дощові дні цієї осені сприяють активному росту грибів, і вже розпочалося «грибне полювання».
Дружківська філія Донецького обласного центру контролю профілактики хвороб МОЗ України нагадує, що отруєння грибами – найбільш важке харчове отруєння. В Україні щороку реєструються численні випадки отруєнь грибами, які нерідко завершуються летально.

Як правило, до таких наслідків призводить незнання відмінних властивостей їстівних та отруйних грибів, внаслідок чого останні потрапляють до кошика. Проте іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.
Щоб уникнути отруєння грибами, при їх збиранні та приготуванні необхідно дотримуватися простих правил.
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

viber_2022-10-04_15-22-42-073.jpg