Обережно, кишкові інфекції!

З настанням спекотних днів небезпека зараження гострими кишковими інфекціями зростає. При недотриманні правил зберігання, в умовах підвищеної температури повітря збудники ГКІ можуть активно розмножуватися і накопичуватися в харчових продуктах.
До ГКІ відносяться: дизентерія, сальмонельоз, гастроентерит, вірусний гепатит А, черевний тиф, паратифи та ін.

Більшість збудників кишкових інфекцій відрізняються високою стійкістю. Наприклад, збудники черевного тифу і паратифів залишаються життєздатними в молоці більше 70 днів, у воді - кілька місяців. Дизентерійні мікроби живуть і розмножуються в молоці близько 6 днів, у річковій воді зберігаються до 35 днів, віруси зберігають життєздатність на різних об'єктах навколишнього середовища від 10-15 днів до 1 місяця.
Основні шляхи передачі збудників ГКІ:
- харчовий, коли зараження відбувається при вживанні неякісних харчових продуктів;
- контактно-побутовий - через забруднені збудниками посуд, предмети побуту, брудні руки.
Сальмонельоз передається, як правило, через м'ясо тварин і птахів, а також при недостатній термічній обробці продуктів і порушенні технології приготування страв.
Необхідно дотримуватися терміну і режиму зберігання швидкопсувних продуктів, в т.ч. і молочних. Молочне середовище - ідеальне місце для швидкого розмноження хвороботворних організмів.
Захиститися від ГКІ цілком під силу кожному:
- використовуйте безпечні харчові продукти;
- не допускайте порушення технології приготування страв;
- вживайте їжу по можливості одразу після приготування;
- дотримуйтесь терміну та умов зберігання харчових продуктів;
- часто мийте руки;
- захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин;
- використовуйте для пиття кип'ячену воду або напої офіційного виробництва.
При перших симптомах ГКІ - порушення функції кишечника, інтоксикація, підвищена температура тіла, слабкість, втрата апетиту, блювота - необхідно звернутися до лікаря.

viber_2022-07-22_09-22-22-784.jpg