МОЗ інформує

В період воєнного стану погіршується доступ населення до якісної питної води. При відсутності централізованого водопостачання  населення міста здебільшого використовує для питних потреб воду з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, свердловин, каптажів). Наразі в ДРУЖКІВСЬКІЙ  ФІЛІЇ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ  ОЦКПХ МОЗ», одним із завдань якої є спостереження за якістю питної води, відсутні всі умови для проведення необхідних лабораторних досліджень. В зв'язку з чим ще раз наголошуємо на вживання води з вищезазначених джерел після її кип'ятіння.

Однак  кип'ятіння води не позбавляє воду від ряду хімічних елементів, зокрема нітратів. Наявність в воді нітратів, що перевищують гігієнічні норми, може викликати  водно-нітратну метгемоглобінемію. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Водно-нітратна метгемоглобінемія розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров‘ю.  У  цьому  випадку  в  організмі  дитини  розвивається кисневе  голодування, що призводить до важких наслідків і навіть смерті. Клінічними  ознаками метгемоглобінемії є акроціаноз (синюшність шкіри навколо рота, рук і на стопах), задишка, тахікардія, може бути блювання, пронос. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується смертю.

При цьому зазначаємо, що за вмістом нітратів більше третини проб питної води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, свердловин, каптажів), досліджених філією в 2021році не відповідали гігієнічним нормативам та перевищували їх в 2-5 разів.

Серед професійних методів очистки води від нітратів є зворотній осмос, іонний обмін. Ефективність побутових фільтрів потребують лабораторного підтвердження. Інтернет пропонує не дешеві побутові фільтри для очистки води від нітратів, однак до філії вода для дослідження  від заявників не надходила, наразі інформація про їхню ефективність відсутня. Натомість вода, що  досліджувалась  від власників пунктів розливу в 2021році відповідала гігієнічним нормативам, в тому числі  за вмістом нітратів.   .

Щоб не допустити небезпечної дії нітратів на теперішній час слід виконувати наступні рекомендації:

- не використовуйте воду для пиття та приготування їжі в якості якої ви не впевнені,  особливо це стосується дітей до 3-х років;

- вміст нітратів у питній воді не повинен перевищувати 50 мг/л;

- для пиття та приготування їжі рекомендується використовувати фасовану воду, та воду з пунктів розливу, що пройшла відповідну очистку.

 

За матеріалами Дружківської філії ДУ "Донецький ОЦКПХ МОЗ"