Держпродспоживслужба

 derzh07020.jpg

Небезпека ботулізму

Ботулізм – це харчове отруєння, що виникає в результаті споживання продуктів з накопиченими в них ботулотоксинами. Для ботулізму характерна сезонність з підйомом захворюваності з травня по серпень. В цей період треба бути особливо пильним, щоб не отруїтися.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – тушковані м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними можуть бути усі консервовані продукти (м’ясо, риба, гриби, овочі), які перед приготуванням були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, а також в’ялені, копчені, консервовані продукти як домашнього приготування так і промислового виробництва (ковбаси, шинки та консерви), де не було дотримано технологічного процесу під час заготівлі, переробки сировини та умов зберігання продукту.

Заражені продукти можуть мати достатній термін придатності, не змінений зовнішній вигляд і смак.

Значно рідше ботулотоксин може накопичитися при потраплянні збудника в анаеробні умови в рані, при запальних процесах – передаватися через грудне молоко від матері до дитини.

В місті протягом двох останніх років реєструвалися випадки ботулізму, причиною яких стало вживання в’яленої риби.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. Водночас, симптоми захворювання можуть виникнути як раніше (уже через 2 години) так і значно пізніше (4 доби і більше). Чим коротший інкубаційний період, тим тяжчий перебіг захворювання.

Симптоми ботулізму з’являються поступово, без різких підйомів температури, що не дає змоги відразу встановити серйозність захворювання. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму («сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлади ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Симптоми ураження нервової системи тривають кілька днів і супроводжуються загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках у пацієнтів виникає відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність через параліч дихальних м’язів, що є основною причиною смерті при ботулізмі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

З метою профілактики ботулізму потрібно:

  • Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації під проточною чистою водою, очищаючи поверхню щіткою.
  • Стерилізувати не менше ніж 10 хвилин посуд та кришки при консервуванні в домашніх умовах.
  • Консерви з м’яса, риби, овочів, грибів в домашніх умовах готувати за допомогою автоклава.
  • Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало та інші продукти, які не піддаються повторній термічній обробці, обов’язково зберігати в умовах холодильника.
  • Уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва, придбаних у невідомих осіб або в місцях стихійної торгівлі.

 

 


Щодо надання спеціальної бюджетної дотації за наявні бджолосім’ї 

Дружківське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області доводить до відома бджолярів   м. Дружківка, що пунктом 7 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 року № 107 (із змінами) (далі - Порядок), передбачені виплати спеціальної бюджетної дотації за наявні бджолосім’ї (далі - дотація за бджолосім’ї), яка надається на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю.

Для отримання дотації за бджолосім’ї фізичні особи та суб’єкти господарювання подають за місцезнаходженням пасіки до відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади (далі - органи місцевого самоврядування) до 1 жовтня поточного року документи, які передбачені пунктом 7 Порядку.

Слід зазначити, що підставою для внесення органами місцевого самоврядування до відомості на отримання  дотації за бджолосім’ї є реєстрація

потужності фізичної особи або суб’єкта господарювання, які є власниками бджолосімей, у Державному реєстрі потужностей операторів ринку.

Для отримання державної реєстрації потужності операторів ринку подається заява до територіального органу Держпродспоживслужби за адресою потужності (наказ Міністерства аграрної політики та. продовольства України від 10.02.2016 № 39).

 

По всім питанням щодо подання заяви про державну реєстрацію потужності оператора ринку можна звернутись до Дружківського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за адресою: м. Дружківка, вул. К. Маркса, 4.