space0.jpgScreenshot 2021-11-03 at 10-31-57 Головна — Дружківська міська рада.pngedit9.jpgspace0.jpg

Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

Перший варіант працевлаштування – на умовах сумісництва. Кодекс законів про працю (стаття 21) вказує на те, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях. Порядок оформлення – видається наказ про прийняття працівника на роботу за сумісництвом. Праця за сумісництвом відображається в табелі обліку робочого часу.

Важливо! Прийняття особи за сумісництвом можливо, якщо вона не належить до категорій осіб, на які поширюється обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. Наприклад, це може стосуватися працівників державних підприємств, працівників прокуратури, нотаріусів; керівників державних підприємств, установ, організацій, їх заступників, керівників структурних підрозділів указаних підприємств та їх заступників.

Другий варіант – працевлаштування на основне місце роботи. Для того, щоб це здійснити, необхідно звільнитися з минулого місця роботи.

Звільнення в односторонньому порядку: ВПО подає до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця, про що центром зайнятості повідомляються роботодавець (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними), територіальний орган Державної податкової служби та територіальний орган Пенсійного фонду України. Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви (абз. 2 ч. 4 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Важливо! Стосується саме тих ВПО, хто не мав можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) за угодою сторін (ч. 1 ст. 36 КЗпП) або з власної ініціативи (ст. 38, 39 КЗпП) через те, що не міг продовжувати роботу за таким трудовим договором за попереднім місцем проживання.

Припинення трудових відносин у судовому порядку, якщо попередній варіант неможливий. Працівник подає позовну заяву до суду про встановлення факту припинення трудових відносин. Далі рішення суду надається роботодавцю і це буде підставою для прийняття особи на основне місце роботи.

Важливо! Наразі трудова діяльність працівника обліковується в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, тому при прийомі на роботу подається витяг з реєстру застрахованих осіб (у разі, якщо дані про трудову діяльність оцифровувались).

Докладніше за тел. 0509909490

  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     

Фотогалерея

Misto 14
Misto 14
Misto 08
Retro 63